Co při prvotním nachlazení

Vojtěch Hovorka sebepéče 18.09.22

Podzim je tady a s ním i chladnější dny. Když se stane, že je toho chladu příliš a dá se do mně zima, je dobré vědět co s tím. Tradiční čínská medicína má detailně popsaný mechanismus „napadení vnější škodlivinou.“ Chlad se dostává do vrstvy svalů a tak mi zprvu tuhne šíje a bojíme se chladu. Tady bych měl takzvaně otevřít povrch – póry a dostat chlad ven.

Jednoduchým receptem na prvotní nachlazení je zázvorový čaj. Na jeden litr vody si přípravím dvě polévkové lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru. Pět hřebíčků a dva svitky skořice. Pomalu vše vařím, vyndám skořici a poté vše ostatní. Můžu přidat med. Piju pomalu, spíše ucucávám. Mají se otevřít póry a štiplavá povaha zázvoru tomu pomůže. Skořice je též jemně štiplavá a prohřívá. Hřebíček také štiplavě prohřívá. Tento čaj mi pomůže, když přijdu z venku přepadlý. Můžu to ještě podpořit horkou lázní se solí pro nohy. Dám tak horkou vodu, kterou vydržím. Vodu si dám nad kotníky a budu v ní alespoň patnáct minut.

Pokud toto okno prošvihnu, škodlivina postupuje dál a mění se mi příznaky. Už mě netrápí chlad, ale naopak teplota a kolikrát i nějak dotčené trávení. Teď budu takzvaně podporovat řádnou čchi – jíst vývary (třeba slepičí působí antibioticky), lehce tepelně upravené ovoce a odpočívat. Dobrým čajem pro tuto fázi je černý bez a lipový květ. Na jeden litr vody zhruba půl hrsti bezu a pět lipových květů. Takový čaj, odpočinek a klid mě z toho jistě brzy dostanou.

Mohlo by vás zaujímat

Změny, změny, změny

Vojtěch Hovorka 01.11.23

Po delší odmlce příspěvek. Do života mi přišla partnerka se kterou jsme se rozhodli sestěhovat takže od prosince budu fungovat v Opatovicích nad Labem úterý až čtvrtek. V ostatní dny budu v Praze na klinice. Čchi-kung je prozatím pozdržen, možná

Čchi-kung v Opatovicích nad Labem

Vojtěch Hovorka 29.05.23

Takže jste si přečetli tento příspěvek a zajímá Vás cvičení čchi-kung. Tak to nezbývá než si ho přijít zkusit! Můžete přijít každé úterý 19.00-20.00 a čtvrtek 19.30-20.30. Jsme komorní skupinka a rádi uvidíme nové tváře. Chystám pro tento účel letáček,